Lokalt
Comments 2

Hjälp oss göra en frukt och bärkarta över Hökarängen

Bilden; Mirabeller, mittemot tvättstugan bakom OnsdagsLivs, månadsskiftet aug-sept.

Vi vill inspirera och ge konkreta exempel på vad vi kan göra i vår vardag för att minska vårt beroende av fossil energi och för att stärka lokalsamhället. 

Att ta tillvara på vad naturen omkring oss ger är ett bra exempel. Med hjälp av Permakulturblomman kan vi överblicka fördelarna.

Permakulturblomma till jenny
Boende & Energi; Vi minskar transporten av mat långtifrån när vi går eller cyklar till frukten.
Teknik & verktyg; Man kommer långt utan teknik och verktyg, genom att klättra upp själv i träden, skaka ner frukt, ha ett förkläde med stora fickor och genom att vara uppfinningsrik; så här kan man göra en egen äppelplockare. Stege är såklart också bra att ha. (Vi har föreslagit Järnman att införskaffa en till sin verktygspool, men de har avböjt. Man kan annars tänka sig att lokala hyresgästföreningar köper in och lånar ut till sina hyresgäster.)
Utbildning & kultur; Vi lär oss mer om vad som är ätbart i vårt närområde, vi återupptar gammal kunskap om hur man tar till vara, som t ex hur man gör sylt på klarbär eller enbärsdricka på enbärsris och bär.
Hälsa; Vi får frisk luft, motion & härodlat utan bekämpningsmedel.
Ekonomi; Gratisnöje som drygar ut hushållskassan.
Samhälle; Vi stärker den lokala gemenskapen, sätter nya normer och gör praktiskt anspråk på vår stadsdel.
Natur & Odling; Att ta till vara på det som blivit planterat en gång i tiden mellan och nära våra hus kräver väldigt liten arbetsinsats.
Vitruta

Nedan vår påbörjade kartläggning av frukt och bär som växer “vilt” i Hökarängen, tillgängliga för allmänheten.

Karta Hökarängen

Hjälp oss färdigställa den genom att dela med dig av dina tips på var man kan plocka frukt och bär i närområdet genom att mejla till hopp.hokarangen@gmail.com – så lägger vi upp den färdiga kartan på bloggen under hösten. Hör också av dig om du har tankar om var och vad det borde växa, om du själv fick bestämma!

 • Färdig karta finns nu här. (Men vi tar gärna emot fler tips!)

IMG_8996
IMG_8944

I Tobaksområdet finns gott om körsbärsträd som bär väldigt mycket frukt. Tyvärr har träden växt sig så höga att man måste ha stege för att nå de söta bären. De mognar och smakar ganska olika från träd till träd, man får smaka sig fram.

I Veckodagsområdet (Russinvägen och gångvägarna runtomkring) finns gott om Mirabeller, små gula och rödlila vildplommon. Medan körsbärssäsongen nu är slut, så finns det ännu lagom mogna Mirabeller i början av september. De gula är sötast och smakrikast. Även de hänger ofta högt, har man ingen stege kan man skaka på de nedre genarna och sedan plocka fallfrukt i gräset.

IMG_9103 IMG_9048
IMG_9145

Bilderna ovan; fotat bakom OnsdagsLivs och Russinvägen i början av september. På samma sida om T-banespåret (Veckodagsområdet) finns också gott om nypon, rönnbär och hassel.

Bilderna nedan; Äpplen och vinbär i kvarteret bakom Skönstaholmsskolan. De mest bärrika understa genarna på vinbärsbusken var tyvärr bortklippta i år…  Men det finns ännu bär att plocka, lyft på de yttre grenarna så gömmer sig en skattkammare! Bilden längst ner; det finns så mycket rönnbär i Hökarängen att vi inte kan sätta ut alla träd på kartan, dessa jätteklasar växer utmed Måndagsvägen.

Äpplen veckodagsområdetIMG_7375-_vinbär fin närbild
IMG_9055

Bilderna nedan; vildäpplen vid fotbollsplanen nedanför Labyrintparken, – ett spår efter koloniträdgårdarna som en gång fanns här och nypon i Klyftan/ Labyrintparken. Häromkring är bra växtläge och gott om plats för fler frukt och bärbuskar och träd tycker vi!

IMG_7299 vildäpplenIMG_7384-nypon

Tips; ÄKTA VARAs fruktförmedling.

Foton: Maja Lindström.

This entry was posted in: Lokalt

2 Comments

 1. Amanda says

  Vilket roligt och vettigt initiativ! Det finns ju också fruktkartan.se där man kan se fruktträd och bärbuskar över hela Sverige. Det borde absolut odlas mer fruktträd och bärbuskar i parker.

  Like

 2. stjärnflickan says

  Observera att hasselnötter får man inte plocka från busken, de ingår inte i allemansrätten. Man får plocka från marken dock.
  Från Naturvårdsveret
  http://www.naturvardsverket.se/Var-natur/Allemansratten/Det-har-galler/Plocka-blommor-bar-svamp/ “Hasselnötter och andra nötter omfattas inte av allemansrätten till skillnad från bär och svamp. De är inte heller fridlysta, men det är förbjudet att plocka ollon och nötter från växande träd (Brottsbalken 12 kap 2 §). Det beror på att dessa produkter var viktiga förr i tiden då grisarna gick i skogen och åt sig feta på just ollon och nötter. Det går naturligtvis att be markägaren om lov.”

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s