Permakultur, Utbildning
Leave a Comment

Platser kvar på kvälls-introkursen i Permakultur med start 6:e oktober!

Bild; Giulia Pex.

Varför är det så viktigt med Permakultur just nu?

Den idag globala Omställningsrörelsen (Transition Towns) utgår från att det samhälle vi har idag är djupt ohållbart och att enorma förändringar, kanske till och med en samhällskollaps är oundviklig. Den stora frågan är därför, hur kan vi på bästa sätt skydda oss så vi blir mindre sårbara i dessa tider av stora förändringar?

Vi befinner oss idag mitt i tre kriser – en ekologisk kris, en energikris och en ekonomisk kris, som förstärker varandra. 

För att stärka vår resiliens gentemot dessa växande kriser behöver vi orientera oss mot ett mer decentraliserat och småskaligt sätt att leva inom de närmaste åren.

Utgångspunkten inom Omställningsrörelsen är att det är upp till oss alla att ta ansvar för denna nya riktning. Att det inte kommer “komma något kavalleri och rädda oss”. Visionen är därför att verka lokalt där vi bor, där vi har som störst makt att förändra.

Permakultur – ett planeringsverktyg för den som vill ha mer inflytande över sitt eget liv och över samhällsutvecklingen.

På vår introduktionskurs i permakultur får du lära dig hur du kan ta större eget ansvar för dina basbehov, – som mat, kläder, bostad och transporter, samtidigt som du lär dig återuppbygga naturens resurser, istället för att utarma och förbruka dem.

Permakulturblomma till jennyFör att skapa hållbara lokalsamhällen/ hållbara system är det avgörande att att de lokala behoven tillgodoses genom lokal produktion. Permakulturens etik- och designprinciper ger både praktisk och filosofisk vägledning till hur det kan genomföras med överkomligt mycket muskelkraft och med minimal åtgång av fossil energi.

Introduktionskursen ger en inblick i permakulturens historia och dess etiska grundvärderingar. Vi går igenom exempel på praktiska tillämpningar av permakulturdesign, och hur man kan odla med naturen som förebild – t ex med hjälp av skogsträdgårdar, lasagnebäddar, organisk-biologisk odling, komposteringsmetoder, täckodling och samplantering. Du får också prova på att analysera och formge en fysisk plats med hjälp av permakulturens designverktyg. Även om detta är en mestadels teoribaserad kurs med fokus på urbana miljöer, kan du välja att jobba med ditt eget boende, din trädgård eller kanske en kolonilott.
Vitruta

permaculture-passivhaus-roof-garden
Bilden; “Permakultur passivhus med takträdgård”, Tyskland.


Datum;
6:e och 20:e oktober, 3:e och 17:e november.
Tid & plats: kl 17.00- 20.00 Hökarängen, Stockholm. Adress mejlas ut i god tid innan kursstart. Anmälningsformulär via länken.
Pris: 1.500 kr. (Av de 1.500 kronorna är 300 kr moms och kvarvarande 1.200 kr täcker föreläsarnas arvoden, lokalhyra, kursmaterial och utrustning.)

Mer om anmälan och återbetalningsvillkoren längst ner.
Vitruta

002Lärare är Maria Svennbeck, Holistic Gardening. Resumé från vårens introkurs finns här.

Kommentarer från deltagare vid vårens kurser:

Maria är mycket tydlig och lättsam i sina beskrivningar. De här dagarna har varit de bästa som jag upplevt när det gäller kursinnehåll och presentation.

…Du vet, känslan som befinner sig när man förstår att man har haft en helg som förändrar livet. Nu måste jag bara landa.

Fantastisk inspirerande föreläsare. Bra kombo av teoretisk kunskap och praktisk kunskap och egna berättelser och exempel.

 

Anmälan och återbetalningsvillkor:

Din anmälan är bindande och din plats på kursen är säkrad när du har betalat kursavgiften till Plusgiro 492963-4. Märk gärna din betalning med ”HT 2015” och ditt namn, så underlättar du administrationen för oss.Har du frågor, kontakta oss; hopp.hokarangen@gmail.com eller m.svennbeck@gmail.com

Du har möjlighet att avboka din plats på en kurs fram till tre veckor före kursstart. Därefter kan avbokning endast ske mot uppvisande av läkarintyg. Vid avbokning återbetalas erlagt belopp förutom en administrationsavgift på 500 kr. Alternativt om du finner en ersättare som vill gå samma kurs. Om du avbryter kursen när den startat betalar du full kursavgift.

Om HOPP mot förmodan måste ställa in en kurs så återbetalas så klart alla pengar till kursdeltagarna. HOPP förbehåller sig rätten att ändra lärare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s