Avglobalisering, Film, Hälsa, Klimat, Matsäkerhet, Närproducerat, Peak Oil, Permakultur
Leave a Comment

God jul och Filmtips

God Jul och Gott slut på året önskar vi, Maja Lindström, Jenny Cederholm och Maria Svennbeck som för ganska exakt ett år sedan startade HOPP! Hökarängens Omställning & Permakulturprojekt.

Vi har funderat en del under hösten hur vi skulle kunna gå vidare med nya aktiviteter framöver, nu när vi inte längre har ekonomiskt stöd från Hållbara Hökarägen.

Vad vi vet med säkerhet just nu är att vi kommer vara med och starta upp gemensamhetsodlingen i Fagerlidsparken i vår, men förhoppningsvis blir det också flera kurser.

icca_farm_800_2Vår sista inplanerade aktivitet för hösten var att nu i december visa den fantastiskt fina dokumentären A Farm For The Future i samarbete med Konsthall C/filmklubben Surr-surr. Tyvärr fick vi förhinder, så nu kommer en länk till den här med våra varma rekommendationer, se den!

A Farm For the Future handlar om Peak Oil, jordbruk och permakultur. Filmen är gjord av och med jordbrukardottern och naturfilmaren Rebecca Hosking för BBC2.

Miljontals människor såg programmet när det sändes i England första gången för några år sedan och reaktionerna blev överväldigande positiva.

Uppdraget med filmen var att utforska hur Peak Oil kommer påverka vårt nuvarande sätt att bruka jorden för vår matproduktion. Dagens jordbruk är extremt sårbart och destruktivt eftersom det kräver bekämpningsmedel, konstgödsel och fossila drivmedel i både produktions och distributionsledet. A Farm for the Future undersöker hur permakulturdesign, skogsträdgårdar och andra regenerativa metoder tillsammans med en återgång till det småskaliga och lokala kan vara en framkomlig väg, för att skapa större biologisk mångfald, större resiliens och samt trygga vår framtida matförsörjning.

Will permaculture feed Brittain?

overpop-435481155a658cfd7ce620a310996def.pngEn stor behållning med filmen är det personliga tilltalet och innefrån-perspektivet. Som bonddotter blev Rebecca Hosking uppmanad hemifrån att skaffa sig ett “redigt arbete” som kunde trygga hennes försörjning istället för att överta sina föräldrars gård i Devon. Rebecca Hosking utbildade sig till naturfotograf, något som märks i filmens vackra foto, men har nu återvänt till släktgården och börjat ställa ansvarsfulla och livsavgörande frågor; hur ska vi kunna mätta en växande befolkning med en samtidigt krympande yta odlingsbar mark i England och i världen? Hur ska det gå till utan fossil energi?

En intressant uppföljning till denna film skulle kunna vara den nyproducerade The Permaculture Orchard – Beyond Organic, inspelad på Miracle Farms i Södra Quebec, Kanada (filmklippet nedan). Filmen finns inte upplagd i sin helhet på nätet, men går att köpa via hemsidan. Kanske ordnar vi en visning till våren!

Varma hälsningar,
Jenny, Maja och Maria.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s